Capitolul 1. Condiții de acordare a garanției
- Pentru a beneficia de garanţie, Cumpărătorul/ben eficiarul este obligat să ia cunoştinţă şi să respecte prevederile cuprinse în Certificatul de Garanţie şi instrucţiunile de manipulare, montaj, întreţinere, în caz contrar existând posibilitatea de a pierde garanţia.
- Prezentul certificat oferă garanție pentru toate părțile componente ale mobilierului, cu excepția componentelor fabricate de către terțe părți (electrocasnice, accesorii etc.) care sunt garantat direct de către producătorii acestora. Acest certificat de garanție nu se referă, nu modifică și nu înlocuiește garanția componentelor realizate de acești producători.
- Termenul de garanție comercială a pieselor de mobilier executate la comandă sau comercializate de societatea ASKONA VISION SRL este de 24 luni (douăzecișipatru luni), calculat de la data emiterii facturii/bonului fiscal către cumpărător/beneficiar persoana fizica. După această perioadă (post garanție) produsele se pot repara contra cost. Dacă produsele de mobilier sunt achiziționate de cumpărător/beneficiar, persoana juridica sau sunt utilizate în scop comercial (hotel, pensiune, bar, restaurant, cafenele, bănci, casinca, etc.),garanția acordată este de 6 luni (șase luni).
- Garanția oferită de furnizor/vânzător prin prezentul certificat se aplică pentru următoarele:
- Defecte de fabricație/execuție;
- Defecte ale materialelor;
- Vicii ascunse;
- Defecte de proiectare a mobilierului;
- Montaj necorespunzător efectuat de executant.
- În situația în care unui produs de mobilier i se înlocuiesc anumite repere (ex: o rotiță, un maner etc.), dar produsul ca atare nu este înlocuit, nu se prelungește perioada de garanție. Produsul înlocuit beneficiază de aceeași garanție ca și un produs nou.
- Garanția oferită cumpărătorului/beneficiarului asigură:
- Repararea sau înlocuirea produsului, fără niciun cost suplimentar pentru cumpărător/beneficiar;
- Reducerea corespunzătoare a prețului sau rezoluțiunea contractului, în condițiile legii.
- În cazul în care produsul nu poate fi reparat în termen de 15 zile lucrătoare de la data sisizării furnizorului, el va fi înlocuit cu un alt produs ales de beneficiar/ cumpărător, cu achitarea diferențelor de preț. În cazul în care cumpărătorul nu dorește un alt produs, cumpărătorului i se returnează suma plătită pentru produs, diminuată proporțional cu numărul de luni de utilizare a produsului din cele 24 de luni de garanție (ex: dacă produsul fost utilizat 6 luni, se restituie 6/24= 75% din suma plătită inițial).
- Garanția este acordată pentru produsele de mobilier ce vor fi folosite în mod obișnuit și în condiții normale, în scopul pentru care au fost fabricate, ținând cont de faptul că aceste produse se vor uza de-a lungul anilor, în condiții normale de folosire, în limite normale de umiditate relativă a aerului 50-70% și temperatura de 10-30 grade Celsius.
- Durata medie de utilizare: 3 ani pentru mobilier,
- În termenul de garanție comercială, vânzătorul/furnizorul poate asigura reglajele necesare la cererea cumpărătorului/beneficiarului. Aceste reglaje sunt absolut normale şi de cele mai multe ori necesare, ele datorându-se folosirii efective a produselor şi ca urmare a montării lor pe poziţia finală (de exemplu, în cazul uşilor şi sertarelor unele reglaje se slăbesc sau accesoriile nu mai funcţionează perfect datorită greutăţii corpurilor). În aceste cazuri, cumpărătorul/beneficiarul va semnala vânzătorului/furnizorul necesitatea efectuării reglajelor, iar pe baza unei programări stabilite de acord de cele două părți, un reprezentant al vânzătorului/furnizorului se va efectua o vizită cumpărătorului/beneficiarului la locația unde este instalat mobilierul în scopul strângerii, înşurubării, fixării şi potrivirii restul accesoriilor).
Capitolul 2. Condiții în care garanția nu se acordă
Garanția pentru produsele de mobilier comercializate nu acoperă următoarele:
- Produsele prezintă defecte după ce acestea au fost predate cumpărătorului/furnizorului, iar defectele reprezintă urmarea serviciilor de manipulare, transport, montaj și instalare, executate de cumpărător sau de terți;
- Pentru uzura normală a produselor, ținând cont de durata medie de utilizare a acestora, în limitele normale, ca urmare a uzurii sunt acceptate și nu sunt considerate defecte;
- Produsele sau părți din acestea sunt incendiate, inundate, deteriorate sau furate;
- Produsele prezintă o schimbare a culorii, cauzată de soare sau de o altă sursă de căldură sau apă;
- Produsele au fost vopsite sau modificate de cumpărător/beneficiar sau de o terță persoană sau acesta a intervenit asupra mobilierului cu substanțe suplimentare de lăcuire;
- Produsele sunt găurite, sunt lipite pe produs alte repere sau materiale, sunt rupte sau zgâriate ca urmare a lovirii/manipulării defetuoase de către cumpărător/beneficiar;
- Produsele prezintă defecte ca urmare a umidității, curățirii cu produse de curățenie neadecvate, condițiilor improprii de utilizare a acestora, altele decât cele pentru care produsele au fost proiectate, testate și fabricate;
- Produsele prezintă defecte ca urmare a condițiilor improprii de depozitare a acestora la cumpărător/beneficiar;
- Produsele prezintă tăieturi sau zgârieturi și care nu au fost semnalate furnizorului/vânzătorului la momentul încheierii procesului-verbal de predare-primire/ procesului- verbal de montare a mobilierului executat la comandă sau cel mai târziu, în termen de 24 de ore de la semnarea acestor documente;
- În cazul în care pe produs au fost depozitate alte produse cu o greutate mai mare de 10 kg;
- Produsele au fost utilizate în spații exterioare.
Capitolul 3. Drepturile cumpărătorului/beneficiarului și răspunderea vânzătorului/furnizorului
- Răspunderea vânzătorului/furnizorului este angajată dacă lipsa de conformitate a produsului apare într-un termen de 2 (doi) ani, calculat de la data emiterii facturii de achiziție a produselor și dacă cumpărătorul îl informează pe vânzător despre apariția lipsei de conformitate, în terme de 2 (două) luni de la data de la care a constatat-o, conform Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora.
- În cazul apariției unor eventuale defecte, cumpărătorul va putea să i le sesizeze vânzătorului. Sesizarea va conține o scurtă descriere a defectului observat și va fi însoțită de factura fiscală și Certificatul de garanție. În cazul constatării unor lipsuri din colet (a unor componente), cumpărătorul trebuie să anunțe lipsa lor, înainte de începerea montajului și să păstreze ambalajul, etichetele și conținutul coletului în starea în care le-a primit, în vederea verificării și înlocuirii. În cazul lipsei conformității, cumpărătorul are dreptul de a solicita vânzătorului/furnizorului, în primul rând, repararea produselor sau, în subsidiar, înlocuirea acestora, în fiecare caz, fără plată, cu excepția situației în cae măsura este imposibilă sau disproporționată.
- Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, de cumpărător și vânzător. Perioada de timp nu poate depăși 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul a adus la cunoștința vânzătorului lipsa de conformitate a produselor și le-a pus la dispoziția vânzătorului, în vederea reparării acestora.
- Eventualele neconformități ale produselor vor fi semnalate vânzătorului la punctul de lucru al acestuia situat în Municipiul București, bd. Ghencea nr. 126-132, Sector 6, e-mail: notum.danielli@gmail.com. Costul transmiterii produselor (pentru care se acordă garanție) la unitatea service cade în sarcina cumpărătorului, vânzătorul suportând costul transmiterii produsului reparat la cumpărător.
- În situația în care nu este posibilă prezentarea elementului de mobilier defect sau neconform, după sesizarea furnizorului/vânzătorului beneficiarul va permite accesul reprezentantului furnizorului/vânzătorului în incita încăperii unde se află instalat mobilierul pentru a face constatările necesare și/sau pentru a remedia eventualele daune/defecte/vicii.
- Furnizorul/vânzătorul va fi exonerat de orice răspundere privind garanția în situația în care beneficiarul nu-i sesizează de îndată defecțiunea apărută sau viciul sesizat sau în cazul în care intervine cu reparații proprii asupra unor defecțiuni apărute.
- Cumpărătorul este de acord cu faptul că:
- Produsele fabricate din materiale naturale, precum PAL-ul sau furnirul nu pot fi fabricate identic, din punct de vedere al texturii, nuanțelor de culoare pe diferite suprafețe și a particularităților aparente pe material.
- Produsele din lemn pot prezenta mici crăpături sau noduri în funcție de natura lemnului sau pot apărea, în timp, mici crăpături în funcție de condițiile de temperatură și umiditate în care sunt păstrate produsele și, ca atare, acestea nu sunt considerate defecte de calitate;
- Culorile sau nuanțele mobilierului pot suferi modificări, din cauza expunerii prelungite la lumina sau căldură, iar modificarea culorilor sau a nuanțelor datorate expunerii la lumină sau căldură nu reprezintă un viciu sau o defecțiune a mobilierului;
- În cazul remedierii viciilor sau defecțiunilor unui element al mobilierului, culoarea elementului înlocuit poate fi diferită de culoarea mobilierului inițial, toate acestea datorându-se uzurii normale a produsului inițial, expunerii la lumină sau căldură, precum și altor factori independenți de activitatea furnizorului.
- După 24 de ore (douăzecișipatru de ore) de la recepția produselor de mobilier, cumpărătorul nu mai poate invoca deficiențe calitative sau cantitative ale produsului (în afara viciilor ascunse, confirmate prin expertiza tehnică de către un serviciu specializate). Spargerea produselor sau a componentelor fragile (sticlă, oglindă), zgârierea produselor ulterior efectuării recepției reprezintă riscuri asumate de cumpărător.
Capitolul IV. Atenționarea cumpărătorilor/beneficiarilor
- Nu reclamați daunele aduse produselor de mobilier cauzate de utilizarea necorespunzătoare a acestora;
- Nu reclamați daunele aduse produselor cauzate de o asamblare incorectă sau manipulare incorectă a acestora.
- Nu reclamați daunelor produselor cauzate de modificări sau intervenții efectuate de personal neautorizat de producător sau importator (condus la pierderea garanției);
- Zonele ruginite pot apărea din cauza lipsei întreținerii sau a întreținerii necorespunzătoare a produsului și nu constituie un defect de fabricație (nu fac obiectul garanției); Micile zgârieturi datorate utilizării sunt normale; semnele de uzură normală în timp nu constituie un defect de fabricație (nu fac obiectul garanției);
- Culorile țesăturilor se estompează în urma expunerii la soare un timp îndelungat, în contact prelungit cu transpirația, utilizării unui detergent înălbitor puternic la spălare sau spălarea țesăturii prin frecare, acestea nesemnificând un defect al produsului.
Capitolul V. Dispoziții finale
- Cumpărătorul a luat cunoștință de faptul că materialele noi, care au stat în colete închise, pot emana un miros care va dispărea, în 48 de ore de la desfacerea pachetului și aerisirea produselor.
- În accepțiunea părților, orice notificare adresată de una dintre părți celeilalte este valabil îndeplinită dacă va fi transmisă în scris la adresa prevăzută în partea introductivă a facturii. Schimbarea adresei nu poate fi opusă părților dacă ea nu fost notificată în scris. În cazul notificării pe cale poștală aceasta va fi transmisă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și se consideră primită de destinatarul acesteia la data menționată pe confirmarea de primire.
- Orice eveniment imprevizibil și inevitabil, independent de voința părților, care împiedică în parte sau în totalitate îndeplinirea obligațiilor, va fi considerat un caz de forță majoră. Partea care invocă forța majoră și care o va aduce la cunoștința celeilalte părți în cel mult de 7 zile calendaristice de la apariție, va fi exonerată de neîndeplinirea obligațiilor pentru perioada cât durează respectul eveniment.